11 november 2022

Wandeling (18,5 km) Rondom Empel

Deze lange wandeling Rondom Empel met een lengte 18,5 km is vanuit Oud Empel.

Opgeven kan tot en met dinsdag 15 november 2022.
Samenkomst op het kerkplein om 9.15 uur waarna we gezamenlijk vertrekken.
De kosten voor het meerijden zijn € 5,00 per persoon.
Aanmelden alléén via onderstaand e-mailadres;
kbowandelen@gmail.com

Bij de vorige wandeling in oktober is gevraagd of het een bezwaar was dat de volgende wandeling wat langer zou zijn. Niemand had hier bezwaar tegen, dus vandaar deze extra lange wandeling die grotendeels verhard is.

Máximakanaal
Het Máximakanaal ligt ten oosten van Den Bosch en loopt van Den Dungen tot aan de Maas. Sinds 2014 varen grote schepen via deze vaarweg vanaf de Maas van en naar Veghel en niet meer via de Zuid-Willemsvaart door de binnenstad van Den Bosch.
Het kanaal heeft een lengte van 9 km, het is 46 m breed en 4,20 m diep.

Engelse gat
Het Engelse Gat, ook wel het Engelense Gat genoemd, is een gegraven meer ten oosten van de Henriëttewaard in de gemeente Den Bosch. Het is genoemd naar het nabij gelegen dorp Engelen. Het meer heeft een open verbinding met de Dieze. Op de oevers van het meer zijn genie-onderdelen van de landmacht gevestigd zoals pontonbruggen waarmee men in het meer oefeningen doet. Deze pontonbruggen worden in de Maas bij Cuijk gelegd om de wandelaars van de Nijmeegse 4-daagse de Maas over te laten steken.

Bolwoningen
In het noorden van Den Bosch staan 50 bolwoningen. Deze bolwoningen zijn in 1984 gerealiseerd met behulp van subsidie voor experimenteel wonen. Door de ronde bolvorm heeft de wind er bijna geen greep op en ze zijn zo ontworpen dat ze – voor die tijd – energiezuinig en goedkoop waren. De witte bol heeft een inwendige doorsnede van 5,5 m en een vloeroppervlak van 55 m². De bol bestaat uit cement welke met glasvezel is versterkt. De bol is als het ware onderdeel van een soort paalwoning, het principe is hetzelfde als bij de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam. De bol rust op een prefab betonnen cilinder met een doorsnede van 3 meter. De woonkamer bevindt zich bovenin de bol, toilet en badkamer in de tussenverdieping en onderin de bol is de slaapkamer. In de paal op de begane grond is de entree en aan de buitenzijde is nog een berging van polyester aangebracht. De woningen zijn bedoeld voor één of twee personen.

Deze wandeling is voor actieve senioren die goed kunnen wandelen, we lopen met een gemiddelde van 5 km/u. Denk aan goede wandelschoenen want we wandelen ook door natuurgebieden en afhankelijk van het weer kunnen de paden droog, stoffig dan wel nat of modderig zijn. Het is verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.
Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.

tel.nr. Pieter:  +31652373639