8 mei 2022

KBO-wandeling (lange)

Deze KBO-wandeling Langs de Karpendonkse Plas (16,5 km) vanuit Geldrop is op donderdag 19 mei 2022. Opgeven kan tot en met dinsdag 17 mei 2022.

Samenkomst op het kerkplein in Aarle-Rixtel om 9.15 uur waarna we gezamenlijk vertrekken. De kosten voor het meerijden zijn € 2,00 per persoon.

Aanmelden alleen via onderstaand emailadres;
kbowandelen@gmail.com
————————————————————————————————————————
Na het vertrek in Geldrop lopen we al snel langs het Eindhovens kanaal.

Het Eindhovens Kanaal loopt vanaf de Zuid-Willemsvaart bijna pal west naar Eindhoven, dwars op de stroomrichting van enkele riviertjes zoals de Kleine Dommel en de Goorloop, deze gaan met een duiker onder het kanaal door. Er kwamen tien houten vaste bruggen, die erg hoog waren, zodat de schepen er onderdoor konden varen. Bij Tongelre kwam een zwaaikom waar zich industrie vestigde. Bij de monding in de Zuid-Willemsvaart kwam een keersluis. Toen aan beide kanaaloevers zwakke plekken zichtbaar werden die door damwanden versterkt moesten worden werd er in 1971 besloten dat het kanaal niet meer bevaren mocht worden. Het kanaal vervult nog wel een recreatieve functie, er loopt een fietspad langs, er wordt gevist en het is een oefenbaan voor enkele roeiverenigingen.

Via diverse paden en natuurgebieden komen we daarna langs de Opwettense watermolen in Nuenen om vervolgens richting de Karpendonkse plas te lopen.

De Karpendonkse plas is een grote plas in het Eindhovense stadsdeel Tongelre en ligt naast openluchtzwembad de IJzeren man. Het is kunstmatig aangelegd in verband met zandwinning voor het hoogspoor. De verbinding moest ervoor zorgen dat het makkelijker zou worden om van noord naar zuid te komen. Het vrijgekomen water van de afgraving bood nieuwe mogelijkheden voor de omliggende bewoners als recreatiegebied. In het midden van de plas is een klein eilandje aangelegd. Verder werd er rondom ook mooie flora en fauna aangelegd zoals naaldbomen, eiken, populieren, berken en elzen voor een parkachtige omgeving waar je tot op de dag van vandaag heerlijk van kunt genieten. Verder vindt er jaarlijks een evenement plaats genaamd CSI, ook wel bekend als concours hippique. Hier komen paardensporters en liefhebbers vanuit de hele wereld op af en trekt jaarlijks ongeveer 80.000 bezoekers.
Vanaf hier gaan via de Berenkuil, Oud Tongelre en Urkhoven weer terug naar Geldrop waar we nog even langs de Kleine Dommel lopen.
Het is vooral voor de actieve senioren, die goed kunnen wandelen, we lopen met een gemiddelde van 5 km/u. Denk aan goede wandelschoenen want we wandelen door natuurgebieden en afhankelijk van het weer kunnen de paden droog, stoffig dan wel nat of modderig zijn. Het is verstandig om drinken en een lunchpakket mee te nemen voor onderweg.
Het meelopen is voor iedereen op eigen risico.

Pieter en Willem